How CBT helps with Fear of failure

Sophie (student, 22) came to me because she often experienced high anxiety levels, especially before an exam or test.

pexels-photo-262103.jpeg

Thoughts like: “I’m going to fail” and “If I fail I won’t graduate”, came up. Of course these thoughts had a great impact on her mood; she felt panicking and worried. The thoughts also had a negative effect on her behaviour; she just kept studying until very late in the evening, which made her less fit during the actual exam. So her anxiety to fail was becoming a self-fulfilling prophecy!

In CBT you explicit your (automatic) thoughts and together with the therapist you start examining and validating them.

Looking at her thoughts together in our sessions made her realise that her way of thinking was quite black/white and exaggerating, not really realistic and certainly not very helpful! By changing her way of thinking in more realistic, nuanced and more helpful thoughts, she experienced far less anxiety and could handle her exams in a more healthy way.

Published by

CharlottedeK

Ik ben Charlotte de Kroon en heb 7 jaar lang mijn eigen praktijk CdK Psychologie & Mindfulness gehad in Maastricht. Ik woon nu niet meer in Nederland maar bied nog steeds sessies aan via ZOOM video meetings, wat nu in deze Corona tijd natuurlijk ook de enige manier is! . Via het scherm praten biedt veel voordelen: je hoeft de deur niet uit, het is makkelijk en veilig. Ik kan je helpen met allerlei problemen als angstproblemen en depressie maar ook als je moeilijk kan omgaan met bepaalde gebeurtenissen in je leven, zoals een scheiding, een ziekte of wat dan ook. Ik ben psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCT en gebruik CGT- technieken samen met mindfulness en ACT in mijn sessies. De eerste kennismakingssessie is gratis en vrijblijvend: we kunnen deze tijd gebruiken om te kijken of het klikt en Zoom goed werkt. Daarna is mijn tarief €65 voor een sessie van 50 minuten die ik graag van tevoren ontvang via overschrijving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s