How mindfulness helps with intrusive thoughts

Ian (27) suffered from intrusive thoughts, like: “thinking gay thoughts can make me gay”.  Whenever he noticed himself looking at a man in the street he had an intrusive doubt: Do I  find him attractive?

pexels-photo-356079

This made him feel anxious and annoyed. He tried to control his thoughts by trying not to have thoughts, having heterosexual thoughts and look at girls. He also checked his arousal level.

Mindfulness helped him to detach from intrusions: instead of ruminating on them or by using all kind of strategies, he was encouraged to passively let go of intrusions. Allowing them to occupy their own space without engaging in them. Reduction in his distress makes clear that responses to intrusions rather than intrusions themselves are the problem.

Published by

CharlottedeK

Ik ben Charlotte de Kroon en heb 7 jaar lang mijn eigen praktijk CdK Psychologie & Mindfulness gehad in Maastricht. Ik woon nu niet meer in Nederland maar bied nog steeds sessies aan via ZOOM video meetings, wat nu in deze Corona tijd natuurlijk ook de enige manier is! . Via het scherm praten biedt veel voordelen: je hoeft de deur niet uit, het is makkelijk en veilig. Ik kan je helpen met allerlei problemen als angstproblemen en depressie maar ook als je moeilijk kan omgaan met bepaalde gebeurtenissen in je leven, zoals een scheiding, een ziekte of wat dan ook. Ik ben psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCT en gebruik CGT- technieken samen met mindfulness en ACT in mijn sessies. De eerste kennismakingssessie is gratis en vrijblijvend: we kunnen deze tijd gebruiken om te kijken of het klikt en Zoom goed werkt. Daarna is mijn tarief €65 voor een sessie van 50 minuten die ik graag van tevoren ontvang via overschrijving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s